czwartek, 5 maja 2011

Pizza ze szpinakiem, na żytnim cieście




Pizza wcale nie musi być niezdrowym fast foodem, a przy tym nadal może być pyszna.




Ciasto na pizze
mąka żytnia (razowa) i pszenna- w proporcji 3:1
olej
sól
bazylia
drożdże
woda


Drożdże zalewamy wrzątkiem (na kg mąki użyłam trochę mniej niż pół paczuszki drożdży). Mąki mieszamy ze sobą, dodajemy sól, trochę oleju i bazylię. Wlewamy drożdże, zagniatamy, dodajemy wodę, zagniatamy.
 Im dłużej się zagniata i im bardziej ciasto odchodzi od rąk tym będzie pyszniejsze. Ciasto nie może być zbite, musi dać się ładnie modelować w dłoniach i nie lepić.


farsz
pomidory (ze spiżarni; dla leniwszych ;] z puszki)
cebule
szpinak (świeży, mrożony lub też z plastikowej torebki nie da tego samego efektu)


Szpinak myjemy, odrywamy końcówki i wrzucamy na chwilę (kilka minut) na patelnie, żeby delikatnie zmiękł, dodajemy czosnek i sól. Cebule kroimy w talarki i wrzucamy na patelnie z olejem i suszoną chilli i chwilę podsmażamy. Pomidory też wrzucamy na chwilę na patelnię, żeby odparował sok.


Ciasto do pizzy wkładamy do piekarnika i podpiekamy je tak żeby lekko stwardniało z wierzchu (dzięki temu farsz nie zmoczy nam tak bardzo ciasta). Następnie nakładamy na nią farsz i pieczemy, aż ciasto będzie gotowe (nakłuwamy widelcem w czasie pieczenia i patrzymy czy ciasto odchodzi od widelca, czy też nie).


Ciasto powinno ładnie wyrosnąć i być lekko chrupiące.



Sałata
sałata karbowana
orzechy włoskie
rozmaryn
olej
szczypta soli


Sałatę rwiemy na kawałki, dodajemy rozmaryn, olej i sól. Orzechy wrzucamy na chwilę na patelnię i podprażamy. Dodajemy je do sałatki na koniec.


1 komentarz:

  1. uroczo tu u Was! tak... domowo. U mnie ostatnio mroczno, ale tylko na blogu. Poza nim wiosna, że hohoho!

    Pozdrowienia!!

    OdpowiedzUsuń