poniedziałek, 23 maja 2011

Jarzynowa z miso

Nasz kulinarny pamiętnik, jak można zauważyć, nie zawiera żadnych skomplikowanych przepisów. Prawda jest taka, że tak po prostu wygląda nasze gotowanie ;). Dlatego też wrzucam dziś wpis o jarzynowej, którą każdy zna, bo przecież to idealny okres na robienie tej zupy i powinna się ona pojawiać w każdym domu.



warzywa na bulion (które pokroiłam drobno i zostawiłam w zupie)
kawałek młodej kapusty
koperek świeży
odrobina żółtej soczewicy
ziele angielskie, liść laurowy
sól, pieprz ziołowy
odrobina miso (pół małej łyżeczki, gdyż miso ma bardzo wyrazisty smak i trzeba być z nim ostrożnym)

Moją jedną z podstawowych zasad podczas gotowania zupy jest (oprócz nie używania kostek rosołowych) nie używanie makaronu. W zamian za to staram się robić gęste zupy lub czasem zamiast makaronu daję liście sałaty ( do zup kremów, ale tylko w sezonie na sałatę).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz