wtorek, 10 maja 2011

Zupa selerowo-marchewkowa



Szybki obiad, bo pogoda dobra na granie we frisbee ;]

Bulion warzywny (marchewka, seler, pietruszka, liście selera, kawałek pora)
W międzyczasie lekko podsmażamy kilka cebul.
Kiedy bulion się już nam zrobi wyławiamy warzywa. Seler i pietruszkę trzemy na tarce i razem z podsmażona cebulą gotujemy dalej w bulionie. Marchewkę kroimy w plastry i wrzucamy na patelnię, na której wcześniej podsmażyliśmy kilka ząbków czosnku. Wlewamy trochę bulionu, dodajemy imbir (świeży) i tak dusimy marchewkę przez kilka minut. Kiedy nabierze już imbirowego smaku dorzucamy ją do bulionu i gotujemy jeszcze chwilę.
Grzanki doprawiamy cząbrem i czosnkiem.

Jak już wspominałam nie wyrzucamy jedzenia, więc każdy kawałek chleba, który już nie jest najświeższy, kroimy, suszymy i wrzucamy do słoika. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz