Tak się nieszczęśliwie zdarzyło, że rano weszłam na zaprzyjaźnionego bloga (http://mniammniamvege.blogspot.com/2011/05/warzywne-quiche-i-wscieky-francuski-hip.html) i olśniło mnie- to będzie dzisiejszy obiad. Nieszczęśliwie dlatego, że plan dnia trochę mi się skomplikował (pomyliłam godziny umówionych spotkań) i okazało się, że na zrobienie obiadu mam trochę ponad godzinę...Ale straszna ochota na quiche wygrała ze zdrowym rozsądkiem i w ekspresowym tempie zabrałam się do kulinarnych działań.
Prawdę mówiąc to jak już wcześniej pisałam przepisy nie są dla mnie, bo kiedy robię coś z przepisu zaczynam się przejmować, że coś pomylę, zapomnę dodać, czegoś nie mam itp., tak więc z mniammniam zaczerpnęłam tylko ciasto, a reszta potoczyła się mocno spontanicznie.
ciasto
2/3 szklanki mąki pszennej graham (akurat taką miałam; może być razowa albo inna)
1/3 szklanki mąki pszennej
1/4 łyżki soli
1/4 szklanki oleju
1/4 szklanki lodowatej wody
farsz
cukinia
szpinak
por
cebula
sos z cieciorki
cieciorka
pomidory
zioła prowansalskie
Ciasto zagniatamy i rozkładamy na blasze, którą wcześniej natłuściliśmy i obrzuciliśmy bułką tartą (nie miałam "tartowej" foremki, więc użyłam normalnej; położyłam ciasto również na górę, sama nie wiem czemu, hehe, ale było smaczne). Smażymy cebulę i chwilę podduszamy szpinak z solą i czosnkiem. Nakładamy cebulę, szpinak, surową cukinię i surowego pora na ciasto (ja trochę za długo piekłam i warzywa za mocno zmiękły, więc dobrze kontrolować uważnie czas). Cieciorkę ugotować, zblendować razem ze świeżymi pomidorami (koniecznie świeżymi) i doprawić ziołami prowansalskimi(myślę ze sos humusowy też by bardzo pasował do tej quichy). Jeśli jest za geste, dodać trochę wody, aby uzyskać konsystencję sosu. Nakładamy sos na wierzch i pieczemy 30 min.
Sos z cieciorki bardzo sprawdza się również w wersji kanapkowej, więc warto go sobie trochę odłożyć.
Dodatkowo surówka z sałaty, octu balsamicznego i pomidorów (pokrojonych na ćwiartki, żeby nie puściły soku) i zblendowane truskawki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz